Associacions i entitats

Associació Cultural Dimonis Rafolins

Dimonis Rafolins som un grup de gent de l’Alqueria i voltants, amants del foc i de les tradicions.

L’any 1990, just un any després de crear el grup de dolçaina i tabal el Marell, un grup de músics amics i amants del foc decideixen formar una colla de diables per gaudir del foc i fomentar la tradició del correfocs per tot el País Valencià. Al setembre d’aquest mateix any, coincidint amb les festes patronals Els Dimonis Rafolins s’estrenen com correfocs.

Uns mesos després, a l’agost de 1991 vam anar a fer el primer correfocs fora del nostre poble, Beniarres. Un poble on sempre hem estat com a casa i on hem fet uns dels millors correfocs, tant pel lloc on es realitza a espectacle com per la implicació de la gent.

L’any 1992 va ser el nostre debut en molts pobles i la confirmació com a colla, actuant en pobles com Benimarfull, Beniarrés, la Nucia, Altea la Vella, l’Alfàs del Pi, Altea, Benirredrà i l’Alqueria.

Com a actuacions destacades cal esmentar la realitzada l’any 2003 a Santa Maria da Feira (Portugal) per clausurar el Festival imaginarius de Teatre al carrer. Va ser tota una experiència per al grup poder clausurar un festival internacional representant a l’Estat Espanyol.

També destacar la inauguració de les festes de la Eliana, la clausura de la Fira de Tot Sants de Cocentaina, la nit de foc de l’Alqueria i les clausures de les trobades valencianes en diverses localitats.

La colla sempre ha tingut gran varietat de rodes i bèsties, com cabuts, dracs i el que a dia d’avui és la nostra obra mestra, el Maxupisaurios, un dinosaure de foc des del qual Sant Roro invoca els dimonis.

Fins a l’actualitat han estat molts pobles on que hem actuat i gaudit amb la gent: Alcosser, Ontinyent, Cocentaina, Muro, Benimantell, Beniarbeig, Castalla, Villena, Sant Joan, Benilloba, Pilotes, Tollos, Alcoleja, Quatretondeta, Ares del Bosc, Benasau, Millena, Benimarfull, La Nucia, Altea, Beniariarres, Beniarbeig, Ràfol de Salem, Alcoi, Benirredrà, l’Orxa, Alfafara, L’Eliana …. i algun poble mes que segur que ens deixem.

A banda dels correfocs, a els Dimonis Rafolins també hem actuat en els boatos de festes de moros i cristians, hem realitzat diferents espectacles piromusicals com ara el realitzat en 2008 a l’Alqueria amb l’obra de dolçaina i tabal l’Akelarre. També hem participat en l’espectacle de Artendavant “Llàgrima de foc” a la fira de Tot Sants 2009 i en la presentació del disc “Somnis” de Romu Agullo a Cocentaina.

Els Dimonis Rafolins està format actualment per 35 amics, no només de l’Alqueria, sinó de poblacions veïnes com Benimarfull, Alcosser, Muro i Beniarres. Dimonis Rafolins ens sentim orgullosos del que som i volem continuar aquesta aventura amb vosaltres. Salut, cultura, tradició i foc!!!

Telèfon de contacte: Jaime 637 40 06 62

Pin It on Pinterest

Shares